Розрахунок вартості в відеопродакшене

СЕРВІС – ОСНОВА БУДЬ-ЯКОГО БІЗНЕСУ

Відеопродакшн – не виняток. Всі стадії відеовиробництва супроводжуються максимально зручним сервісом для клієнта. Схема робіт побудована таким чином, щоб в найкоротші терміни клієнт отримав якісний відеоролик (будь це рекламний ролик або корпоративний фільм), не встаючи зі свого робочого місця. Подібний сервіс неможливий без нинішніх інтернет комунікацій.

Почнемо з самого першого етапу виробництва відео роликів – правильний розрахунок майбутнього відео. Безумовно обов’язковим пунктом є постановка завдання клієнта за допомогою складання брифу. Без перебільшення – це 95% успіху! Дуже серйозно поставтеся до цього пункту. Ідеальний вихід – електронний бриф. Згідно головних законів бізнесу, справжній сервіс – це мінімальна трата часу клієнта. Дуже часто цей бриф складають самі менеджери нашого відеопродакшена.

Другий пункт – надання кошторису згідно брифа. Хороший шматок роботи, на етапі якого можна скласти два кошторису, які будуть відрізнятися і жоден з них не викличе сумніву у клієнта.

Розберемо «Корінь ЗЛА» АБО ЯК НЕ ДОПУСТИТИ ПОМИЛКИ

Розглянемо технічні складові будь-якого якісного відеоряду, який має право називати себе рекламним відео роликом або короткометражним фільмом.

Що лежить на поверхні відеовиробництва або як бачить клієнт виробництво відеоролика: «Оператор дістає відеокамеру з шафи і йде знімати ролик, потім ховається за великим монітором і віддає готовий фільм за купу грошей».

Вся справа в тому, що клієнт сприймає цикл виробництва виключно в три етапи: підготовка (preproduction), зйомка (production) і монтаж (postproduction). Йому, насправді, цілком достатньо кошторису в три цифри і підсумкову суму, причому саме підсумкової він і чекає. Але кожен з виділених пунктів відеовиробництва має свої складові, які змінюють порядок вартості виробництва в цілому.

Почнемо з пред виробничого етапу:

Без сценарію ви ніколи не отримаєте точний прорахунок виробництва відеоконтенту. Безпосередньо сценарій впливає на вартість відеовиробництва і може як немислимо роздути бюджет рекламного відеоролика, так і навпаки – здешевити, при цьому креативна ідея буде втілена в повній мірі в обох випадках. Для розуміння рівня цін приведу приклад: для однієї і тієї ж ідеї можна скласти сценарій, який змінить вартість виробництва ролика з $ 10 тис. до $ 250 тис.

ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Запросити Ксенію Собчак в парі з Арнольдом Шварцнегером статистами в невеликий ролик про пекуче бажання з’їсти шоколадку прямо у відкритому космосі. Додати деталей і рідини для складного 3d моделювання, при цьому зйомки необхідно проводити саме в Німеччині і так, щоб точно все добре вийшло, найняти режисера зі світовим ім’ям і чітко поставити завдання: всі етапи виробництва тільки в найкращих світових конторах. При цьому додаємо фразу: «Терміни, як зазвичай, горять!». Будьте впевнені, що ви вже вийшли за бюджет в $ 250! Питання залишається одне: «Від цього рекламний ролик став краще або дав більший обсяг продажів шоколаду?» Що точно – так це виправдано роздувся бюджет, а на скільки виправдано нехай вирішує маркетинговий відділ клієнта.

Замовляючи сценарій – обов’язково зазначте бюджет, виділений на виробництво рекламного ролика. Виробництво більшості рекламних відеороликів в Україні маневрує в межах $10 – 40 тис., при середній ціні в $30 тис. А ось як цей ролик відзняти і змонтувати максимально добре при заданому бюджеті – це нехай вирішує власне той продакшн, якому ви довірили виробництво.

Переходимо до першого пункту виробництва рекламного відео – PreProduction. Етап підготовки знімального процесу. І чому не можна просто взяти і зняти відеоролик? Та тому, що зйомка рекламного відео – вже не просто! Читаючи сценарій, який є основою рекламного ролика звертаємо увагу на акторів, задній план і деталі, які грають кожен свою маленьку роль для досягнення великої мети – змусити повірити клієнта-глядача. Я постійно пишу «рекламний ролик», але ці прописні істини повністю підходять і для виробництва короткометражок будь-якого напрямку.

Так ось, оточення і місцевість зйомок називаються локацією, вартість якої не можна визначити відразу. Це може бути звичайне поле і річка, а може і, спеціально побудована для цілей зйомок, студія або 3d модель локації, але тоді потрібен РІР павільйон. У будь-якому випадку, локацію необхідно підібрати відповідно до сценарію, а не найближчого розташування до офісу продакшну. Список підготовки продовжує набір реквізиту (деталей в кадрі), кастинг акторів, статисти та масовка, одяг акторів. Все це завершує оцінка локації, площі і освітленості. Так само необхідно написати режисерський сценарій і визначити черговість знімального процесу. Ось тільки після цього приступаємо до самого етапу Production.

Тепер повернемося до нашого кошторису і переглянемо, що було вказано на етапі підготовки (PreProduction). Чи були враховані всі деталі: комунікація (дзвінки для організації кастингу і пошуку всього реквізиту), логістика для пошуку локацій і в місті і за межами країни, послуги стиліста і гонорари відповідальних … Або етап PreProduction включав в себе тільки підготовку знімального обладнання та виграв тендер лише за рахунок низької вартості підготовки знімального процесу? А договір підписаний і повернення авансу не передбачає. Що ж робити, щоб не потрапити в халепу самому і не підставити клієнта перед його керівництвом. Використовуйте електронний кошторис, який дозволяє отримати відповідь в найкоротші терміни і, при цьому, враховує всі етапи відеовиробництва: починаючи з пошуку креативної ідеї та враховує вартість виробництва в інших валют по курсу євро на день прорахунку. При цьому сама кошторис знаходиться online і не має загального доступу, хоча і можна його отримати цілком безкоштовно! Як це зробити дивіться в кінці статті.

ЩЕ ДЕТАЛЬНІШЕ Про КОШТОРИС ДЛЯ ВІДЕОПРОДАКШЕНА

Кошторис написана в google spreadsheet і є частиною системи CRM для відео і фото продакшну. По самій системі читайте в наступних статтях. Слідкуйте за новинами в rss або будь-якії соціальнії мережі.

Які проблеми були закриті після виходу робочого кошторису:

  • Прив’язка до максимально стабільної валюти надало актуальні ціни на відео виробництво і відсутності необхідності конвертації кожного пункту вручну. Курс перевіряється в yahoo при кожному відкритті кошторису.
  • При постійному розширенні пунктів послуг кошторис немає необхідності переписувати. Досить вбити нову послугу і все готово до роботи.
  • Кожен прорахований вами проект зберігається online і закритий від несанкціонованого доступу.
  • Після прорахунку лист кошторису легко експортувати в PDF і відправити поштою або відкрити доступ певній людині (і тільки їй) за допомогою поштової скриньки.
  • При експорті кошторис приховує технічну інформацію і готовий до відправки клієнтові відразу.
  • Що правда, немає можливості прорахунку людьми незнайомими з виробництвом відео, але пройшовши нескладну схему навчання, це може зробити будь-який менеджер.
  • Створюючи кошторис був максимально зменшений людський фактор в прорахунках.

Напрямки, в яких може допомогти дана кошторис: при прорахунках рекламних відео роликів і при прорахунках івент-роликів – звітів.

Розподіл напрямків було зроблено для спрощення прорахунку відеозйомки заходів, який тепер можна провести за п’ять хвилин.

Розрахунки на виробництво відеороликів, як приклад, можна подивитися в розділі наших проектів.

Першу версію кошторису я тестував з 2012 року. На сьогоднішній день вже внесені всі можливі перетворення програми для максимально комфортної та оперативної роботи.

Як і обіцяв, поясню як отримати кошторис абсолютно безкоштовно (для рекламних агентств і продакшн-студій).

Для цього необхідно зв’язатися з нами будь-яким доступним методом для організації зустрічі, на якій у нас буде можливість познайомитися особисто, а так же я поясню докладно нюанси роботи з програмою.

Для прорахунку вартості виробництва рекламного відеоролика достатньо заповнити бриф прямо на сайті VideoNova production і зв’язатися по телефону з нашими менеджерами. Повторюся: якщо у вас немає часу на заповнення брифу, досить набрати номер студії і наші менеджери оперативно заповнять бриф самі в телефонному режимі, після чого відправлять вам кошторис на e-mail.

Сподобалася стаття?

Будемо дуже вдячні за репост. Поділіться з друзями! Кнопочки для соцмереж виносимо на помітне місце.

Наші послуги

Related Posts