Масовка

Звернемося до ВИЗНАЧЕННЯ

Масовка (від лат. massa – кусок, безліч) – найменування учасників режисованих масових сцен, а також самих цих сцен (і процесу їх зйомки в кіно і на телебаченні).

У кінематографі, телебаченні та театрі для масовки зазвичай використовуються непрофесійні актори. Окремих учасників масовки називають статистами. Зазвичай говорять про масовці при зйомці масштабних епізодів кількістю дійових осіб від 30 і більше.

Перші масовки застосовувалися в італійських історичних фільмах 1910-х років – Комо грядеши, Звільнений Єрусалим, Кабірія. У зйомках деяких кадрів в цих фільмах бере участь кілька сотень статистів.

Масовка (від лат. massa – кусок, безліч) – найменування учасників режисованих масових сцен, а також самих цих сцен (і процесу їх зйомки в кіно і на телебаченні).

Бекстейдж зі зйомки кліпу.

Організація і підбір акторів масовки не легке завдання

Перш за все – це величезні витрати часу та таланту координатора. Можна виділити два основних аспекти при роботі з масовкою.

1. Наприклад, на масовку потрібно трохи людей (під трохи – я маю на увазі до 30 осіб). У цьому випадку основні витрати часу припадають на вибір цих людей, що досить логічно. Якщо на зйомках до 30 осіб, то швидше за все, всі вони потраплять в кадр і важливо, щоб підходив типаж, щоб всі були охайні і адекватні на знімальному майданчику. Якщо в кадрі акторові масовки все ж належить взаємодіяти з головними акторами – бажано мати хоча б базові акторські навички. Початковий підбір дуже важливий! Не варто недооцінювати його і думати, що такий вибір робиться навмання або методом тику в профайлах вконтакту. Поспішаю запевнити – ні!

2. Випадки, коли в зйомках задіяні понад 30 чоловік. Ви коли-небудь пробували зібрати більше 30 чоловік разом без запізнень, щоб у всіх точно вийшло і ніхто не підвів? Отож бо! І це за умови, що швидше за все, всі ці 30 осіб – ваші друзі і знайомі, тепер уявіть таку ж кількість незнайомих людей в цій ситуації. Набір великої кількості людей для масовки – це перш за все бездоганна координація і взаємодія. Це уважність і зосередженість на знімальному майданчику, це постійний контроль. Це проведення інструктажу і контролю за його виконанням. Перед початком зйомок розповісти правила поведінки та доступно описати все те, чого очікують від акторів масовки. Правила на різних майданчиках відрізняються, але основне – заборона фотографувати, щоб уникнути витоку інформації, заборона підходити до головних акторам, ні в якому разі не дивитися прямо в камеру і т.д. На кожній знімальному майданчику є свої правила роботи з масовкою. Не все так просто, як може здаватися зі сторони.

Чи може робота в масовці стати кроком на шляху до слави?

Леонардо Ді Капріо почав свою кар’єру, граючи невеликі ролі в епізодах серіалах «Розанна» і «Нові пригоди Лессі», а вже після отримав більшу роль в інший мильній опері – «Санта-Барбара». До речі, це досить маловідомий факт.

Орландо Блум – початок кар’єри з епізодичних ролей у телесеріалі «Нещасний випадок». Правда, Блум до цього часу мав базову акторську освіту.

З 15-секундного появи в стрічці «Пожежна служба» почала свою кар’єру і Джулія Робертс, яка протягом кількох років грала крихітні ролі в маловідомих фільмах, перш ніж змогла привернути до себе увагу продюсерів і домогтися ролей. по крайней мере, другого плану. Що було далі – ми вже знаємо)

Коли маленькі діти ще грали в ляльки, Кіра Найтлі вже знімалася в якості масовки, брала участь у безлічі ТВ-шоу і отримувала епізодичні ролі в серіалах.

Сподобалася стаття?

Будемо дуже вдячні за репост. Поділіться з друзями! Кнопочки для соцмереж виносимо на помітне місце.

Наші послуги

Related Posts