Нелінійний монтаж

Види монтажу

Насправді монтаж не менш важливий, ніж сама відеозйомка. Саме монтаж надає атмосферу і характер зйомці. Головні завдання монтажу – вирізка непотрібних ділянок зйомки, “склейка” окремих фрагментів, і вибір потрібних переходів між ними, створення потрібних спецефектів і підбір титрів. Існує два основних види монтажу: лінійний, нелінійний. Лінійний монтаж –  це перезапис відеоряду з двох (або більше) відеоджерел на пристрій з вирізанням непотрібних, “склеюванням” необхідних сцен і додаванням заданих ефектів. Основний недолік – втрата якості, великі витрати праці і величезна кількість відеоапаратури. Розглянемо нелінійний, який на даний момент просто витіснив інші види відеомонтажу.

Нелінійний монтаж

Якщо говорити просто: при використанні нелінійного монтажу, все відео розрізається на частини. Після чого всі “шматочки” записуються в потрібній послідовності і в потрібному форматі з використанням спеціальних комп’ютерних редакторів (Premiere, Liquid, Final Cut і т. Д.). При цьому, фрагменти відео можуть обрізатися і редагуватися на розсуд режисера. Для цього створюється так званий “список монтажних дій”. Новітні комп’ютерні програми останнього покоління для відеомонтажу відкривають просто фантастичні можливості обробки відеоряду. Деякі має більше сотні ефектів переходу між відеосюжетами і більше п’ятдесяти відеофільтрів з постійною можливістю підключення нових.

Список монтажних дій

Список монтажних дій – це інструкція (можна сказати “рецепт приготування”) для комп’ютера точної послідовності “шматочків” і моментів їх початку / кінця в фінальному відео. Як в кулінарній книзі, відеоролик готується за “рецептом”. Більш того, список має всю інформацію про можливі зміни звуку і типах монтажних переходів, а вони можуть бути самої різної складності. В один час зі створенням цього списку, формується кольорова схема і настройка відео.

Сучасні відеоредактори безперервно удосконалюються і пропонують споживачам нові і нові можливості, при цьому, не обов’язково міняти апаратуру, потрібно лише придбати необхідне оновлення до програми. Вдало комбінуючи інструментальні засоби всіляких додатків, наші режисери відеомонтажу створюють справжні чудеса! Втім, немає сенсу розповідати про кожен з них, набагато краще подивитися їх самому. Майже всі існуючі рекламні ролики, фільми, передачі, які ми щодня бачимо на екранах телевізорів, як правило, створені за допомогою систем нелінійного відеомонтажу.

І для прикладу: ролик бекстейджа VideoNova Production, створений за допомогою нелінійного монтажу.

Відео із застосуванням нелінійного монтажу.

Сподобалася стаття?

Будемо дуже вдячні за репост. Поділіться з друзями! Кнопочки для соцмереж виносимо на помітне місце.

Наші послуги

Related Posts