Розкадровка або сторіборд (storyboard)

Розкадровка (storyboard) – послідовність малюнків, що служить наочною підказкою для режисера при створенні майбутнього фільму, мультфільму, рекламного ролика тощо. Завдяки розкадровуванню можна побачити весь сценарій проекту в малюнках.

Кожен відеоролик, кінофільм або мультфільм складається з окремих планів – великих, середніх, загальних, далеких і т.д., що відображається в розкадровці. Вона буває 2-х видів: режисерська і по заготівкам режисера. Режисерська версія дорожче, так як художник виконує подвійну роботу (роботу режисера і художника). Версія по заготівкам режисера дешевше і являє собою відтворення зображення малюнків по режисерським ескізам (“огіркам”).

Цей етап дуже важливий, оскільки він є відправною точкою до фінального варіанту фільму, і допомагає відслідковувати логіку сюжету і динаміку, що відбувається.

Розкадровку так само використовують в створенні аніматики (Animatic). АНІМАТІКА (Animatic) – в загальноприйнятому розумінні, це серія статичних картинок, показаних послідовно, на яких змальовані ключові кадри фільму. АНІМАТІКА допомагає зорієнтуватися в майбутньому хронометражі сцен c допомогою візуального і звукового ряду (діалоги, звукові ефекти).
Основна відмінність розкадровки зробленої для аніматика від звичайної розкадровки – це багатошаровість. Багатошаровість дає можливість зробити лімітовану анімацію, що допомагає детально розібратися в кожній сцені.

Весь процес створення розкадровки можна розділити на етапи:

  1. ескізи (наброски);
  2. прорисовка;
  3. заливка (розфарбування).

РОЗГЛЯНЕМО ВАРІАНТ розкадровки ДЛЯ РЕКЛАМИ

Ескізи (наброски)

Зазвичай, на першому етапі, для художника надається режисерська розкадровка – «огірки». Сама назва характеризує стиль малюнка.

Якщо в двох словах, то це схематичне зображення персонажів і навколишнього світу. Вони допомагають зрозуміти, як режисер бачить кожну сцену, тобто яку кількість камер повинно бути задіяно в конкретній сцені, де вони повинні знаходитися на майданчику, як розташовані персонажі щодо камери і один одного і т.д.

Наше завдання облагородити зображення, надавши персонажам вгадувати, необхідний зовнішній вигляд, це стосується і одягу, і фізіології (зростання, будова обличчя і тіла, і т.д.), і наповнити навколишній світ необхідними елементами. Цей етап роботи можна виконати малюючи олівцем на папері, потім оцифровка сканером, або малюючи на графічному планшеті. Відправляємо на затвердження.

Якщо «огірків» вам не дали, то можна додати ціну на розкадрування, тому що ви будете робити роботу режисера.

ПРОРИСОВКА

Назва все пояснює. Після затвердження ескізів, прорисовуємо їх відповідно до вимог замовника. Якщо є важливі для клієнта моменти, певний одяг, елементи інтер’єру (стіл, стільці і т.д.), то питайте референс заздалегідь, щоб не переробляти роботу по “100 разів”.

Цей етап рекомендується повністю робити на графічному планшеті для прискорення процесу, і в будь-якій зручній для Вас програмі. Ескіз лежить нижнім шаром, верхніми шарами прорисовуємо кожен елемент або групу елементів кадру. Поділ елементів на шари, допоможе так само і при заливці.

Очевидно, але факт, якщо кадр буде зроблений цілком на одному прошарку, то будь-яка корекція потребують багато часу, тому що всі елементи взаємодіють один з одним. Саме тому рекомендується працювати на комп’ютері, а не на папері.

ЗАЛИВКА АБО РАСКРАСКА

Фінальний етап в розкадровці. Для заливки бажано зробити окремі прошарки від контуру. Це пішло ще з часів класичної радянської анімації і целулоїду. На одній стороні малювали контур, на інший кольори персонажів. Подібна незалежність дозволить, без побоювання зіпсувати контур, прикрасити необхідну область. При необхідності зробити зміни в колірну палітру об’єкта.
Раджу завжди дотримуватися послідовність в роботі, дотримуватися реферансу і затверджувати кожен етап. В цьому випадку конфліктних ситуацій не буде.

Для розкадровки, з особистого досвіду, завжди використовуємо растрові програми, на приклад: GIMP. Формати кадру потрібні різні, все залежить від ТЗ.

При складанні статті використовувалися матеріали httр://multozavr.ru/

Сподобалася стаття?

Будемо дуже вдячні за репост. Поділіться з друзями! Кнопочки для соцмереж виносимо на помітне місце.

Наші послуги

Related Posts